Sommar

Sol och värme

Sommaren i Sydafrika sträcker sig från mitten av november till mitten av februari och i stora delar av landet är detta regnsäsongen. I inlandet, på den stora inlandsplatån, präglas sommarmånaderna av varma till heta och torra dagar. Temperaturerna varierar i genomsnitt mellan 25 och 35 grader ofta tillsammans med kraftiga åskoväder på eftermiddagen som snabbt drar förbi. Dessa korta men kraftiga regnskurar hjälper till att hålla temperaturerna nere på nätterna.

Längs kusten i KwaZulu-Natal och i låglandet i Mpumalanga (lowveld) är somrarna heta och fuktiga med temperaturer som ganska ofta går över 40 grader.

Under sommaren har Kapstaden och omgivande regioner ofta soliga och torra väderförhållanden med lite eller inget regn. I området har man den så kallade ”Cape Doctor” som ser till att hålla temperaturen inom bekvämliga 25 och 35 grader. Detta väderfenomen är ett system av starka vindar som driver in från Atlanten från sydost under den här tiden på året. Området påverkas också av vindar från norr som kommer in över den sluttande platån vilket gör att temperaturen ibland stiger betydligt över 30 grader. Nätterna i området är oftast ljumma.

Längs Garden Route är det i stort sett Medelhavsklimat som är väldigt likt klimatet i Kapstaden även om det längs Garden Route faller regn året om. Det är ju också detta som gör att området är så frodigt och grönt och som dessutom har gett det dess namn, Garden Route. Under sommarmånaderna är dagarna varma och sköna med temperaturer från 25 till 30 grader.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search