Chokladbiskvier i miniformat

Chokladbiskvi är en kaka som jag börjat tycka om först på senare år. Jag vet inte riktigt vad det var jag inte gillade tidigare, kanske att den känns så fasligt pensionärsaktig? Nu börjar jag ju dock närma mig 25 år så det kanske har med det att göra… En klassisk biskvi innerhåller i alla fall en seg mandelbotten och chokladsmörkräm som täcks med ett lager mörk choklad.

Precis så gott som det låter! Så numera tar jag mer än gärna detta lilla bakverk om jag är ute och fikar och härom veckan testade jag att göra en sats själv. Jag gjorde dem i miniformat så att de blir sådär alldeles lagom små att ta till kaffet efter maten (eller alldeles lagom för att ta många av kanske?). 

Chokladbiskvier

Botten

  • 200 g mandelmassa
  • 1 äggvita

Fyllning

  • 50 g mörk choklad
  • 125 g smör
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Garnering

  • ca 150 g mörk choklad

Botten: Riv mandelmassan fint på rivjärn. Rör ihop den med äggvitan till en jämn smet. Fyll smeten i en spritspåse. Tryck ut smeten på en plåt med bakplåtspapper till små kakor ca 3 cm i diameter. Platta till topparna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten. Fyllning: Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna. Rör smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner äggulan.

Vänd ner chokladen under omrörning. Bred smörkrämen toppigt på kakornas undersida. Låt de stå kallt tills krämen stelnat. Garnering: Smält chokladen och låt svalna något. Doppa biskviernas krämsida i chokladen. Ställ på ett bakplåtspapper för att stelna i kylen. (Förvaras i kylskåp.)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search