Enklaste äppelmoset
I helgen när mina föräldrar var på besök hade de med sig ett lass härliga höstgodsaker från sin trädgård; squash, rödbetor och äpplen. Squashen ska jag använda i en vegetarisk lasagne, rödbetorna tror jag ska få bli soppa och (några av) äpplena har jag ikväll kokat äppelmos på. Kanske världens lättaste grej! Skala och skär äpplena i bitar, koka mjuka i lite vatten och smaksätt med lite socker. Klart!
Egengjort äppelmos på havregrynsgröten en kylig septembermorgon är inte helt fel. En ytterligare bonus är att hela köket doftar ljuvligt av moset. En riktig höstlukt för mig då vi varje höst när jag bodde hemma kokade flera tiotals liter äppelmos som skulle räcka till hösten och vinterns alla grötfrukostar.
Superenkelt äppelmos (ca 2 burkar)
- 10 stora äpplen
- 1,5 dl vatten
- 0,5 dl råsocker
- ev. 0,5 tsk vaniljpulver
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar. Koka äpplena (på låg värme) riktigt mjuka i vattnet tills de mosar sig. Mosa ihop äpplena ordentligt och tillsätt socker efter smak och eventuellt vaniljpulver. Häll upp moset på väl rengjorda burkar och låt svalna.
Med ett fint snöre och en etikett blir moset också en trevlig liten present.