Helsingen Ångbryggeri

Helsinge ångbryggeri ligger i Ljusne i Hälsingland. Första ölen var färdig i mars 2004. Ölet var Helsinge pilsener, och premiären gick till The Ardbeg Room (numera Ardbeg Embassy) på Västerlånggatan i Stockholm.

Helsinge Ångbryggeri brygger öl i tysk tradition. Ölen är ofiltrerad och opastöriserad och behåller därigenom sin friska smak. Ofiltrerad och opastöriserad öl kallas ibland för färsköl.

På Stockholm beer and whisky festival 2005 tog Helsinge ångbryggeri en guldmedalj med sitt Helsinge rököl och ett silver med Helsinge dunkel.

Historia

Bryggmästare Peter Orest startade verksamheten på Faxeholmen i Söderhamn 2004. Efter några år i Söderhamn flyttade Peter och hans fru verksamheten till Ljusne där de håller till idag. Peter Orest var tidigare bryggmästare på Gamla Stans bryggeri, och låg bl a bakom deras Färsköl. När Gamla Stans bryggeri på Skeppsbron i Stockholm lades ner flyttade han upp till Hälsingland för att starta eget bryggeri.


Ölen

Helsinge Pilsener är vår huvudprodukt. Ölet är av typen tysk pils – ett gyllengult lageröl med god fyllighet och relativt hög beska, vilket är just typiskt för denna ölsort. Ölet är ofiltrerat, opastörierat och färskt. Alkoholhalt 5,0 volym-%.

Helsinge Dunkel. Ett mörkt, röd-brunt lageröl. Mustigt och fylligt. Den något högre alkoholhalten på 5,7 volym-% gör ölet värmande i vinterrusket.

Helsinge Veteöl. En veteöl av sydtysk typ – en ”Hefeweissen”. Hälften vetemalt och hälften kornmalt, i kombination med den speciella jäststammen ger detta friska, livliga öl med arom av banan och kryddnejlika. En riktig sommaröl. Alkoholhalt 5,2 volym-%. Läs mer i vårt Produktblad.PDF.

Helsinge Rököl. En mörk öl med inslag av rökighet och tjära (jämför med rökig whisky). Ölet är känt som ”Rauchbier” i Tyskland. Perfekt till korven och skinkan efter att fiskenäten lagts ut. Tjänar på att lagras i sitt fat. Fem maltsorter används: rökt malt, pilsnermalt, ljus och mörk karamellmalt samt rostad malt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search