Lax- och kräftpaj
Egentligen skulle jag vilja äta julmat varenda dag fram till jul, men risken finns ju att man tröttnar innan julaftonen ens är här. Så vi jobbar istället tvärtom nu här hemma och äter allt som inte är juligt, just för att få längta lite extra efter all ljuvlig julmat. I veckan har vi ätit kycklingwok och ris, korvgryta, fil och mackor och i lördags en jättegod paj med lax och kräftor. Okej, lax är ju lite juligt men ändå, den var på extrapris så den fick åka med. Gott, hur som helst!
Det som är så himla bra med paj är att man kan göra lite som man vill, det blir nästan alltid gott ändå. Det som behövs är ett pajskal, sen är det abra att fylla på med sånt man gillar. Kött, grönsaker, rotfrukter, kryddor jamen allt. Sen i med något krämigt, antingen äggstanning eller kanske crème fracîhe eller någon färskost. Toppa med lite ost och du har garanterat en smarrig paj!
Kräft- och laxpaj
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2-3 msk kallt vatten
- 170 g (en burk) kräftstjärtar
- 200 g gravad/kallrökt lax
- 1/2 purjolök
- 3-4 msk dill
- 2 dl riven ost
- 4 dl gräddmjölk (hälften hälften)
- 3 ägg
- salt och peppar
Nyp ihop smör och mjöl. Rör i vattnet och jobba ihop till en smidig deg. Tryck ut i en pajform (ca 24 cm i diameter) och ställ kallt ca 20 minuter. Förgrädda sedan i 200 g i ca 15 min. Förbered under tiden fyllningen.
Grovhacka kräftor och lax. Skölj och skiva purjolöken. Blanda allt med dill och riven ost och fördela i pajskalet. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, salt och peppar oxh häll i pajskalet. Grädda ca 30 min i 200 g. Låt gärna pajen stå ca 10 min under folie när den är ute ur ugnen så att den får ”sätta sig”, då blir den inte så rinnig.
En god, blandad sallad är ett måste till paj!