Pastakuddar med svamp, parmesan och ricotta

I helgen gjorde jag något som jag faktiskt aldrig testat tidigare, nämligen att göra egen pasta! Jag har levt i villfarelsen att det är jättesvårt, så jag har aldrig tagit mig för att testa. Men så läste jag ett recept i Vår vegetariska kokbok som lät så gott och enkelt att jag kände mig tvungen att prova. Så till lördagens tjejkväll så fick det bli temat- hemmagjord pasta i form av pastakuddar fyllda med svamp, ricotta och parmesan. Toppat med brynt smör och basilika var det exakt hur gott som helst!

Vi satt helt hänförda när vi tog första tuggorna, det var så gott! Och enkelt. Visst var det lite (roligt) pyssel och fix  men det var inte alls svårt. Allra bäst resultat får man förstås om man har en pastamaskin, men kavel och handkraft som vi använde går också bra, dock med ett något tjockare resultat. Vill ni imponera på era gäster eller bara äta väldigt god mat själv så är detta mitt allra bästa tips just nu! Och obs, detta är då rakt igen hälsomat i fysisk bemärkelse, men ack så hälsosamt för psyket och själen!

Vetemjöl, smör och ost i kombiantion har ju faktiskt en slags helande funktion, eller hur? 

Pastakuddar med svamp och ricotta (4 port.)

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten (behövs inte om pastamaskin används) 
  • 300 g skogschampinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör att steka i
  • 1 dl ricotta
  • 1 dl riven parmesan
  • 3 msk hackad basilika
  • salt och peppar 
  • 50 g smörca
  • 20 basilikablad

Lägg alla ingredienser till pastadegen i en matberedare och mixa i 1 minut till en slät deg. (Knådas degen ihop för hand bör den nog knådas ca 10 min för att få samma jämna konsistens.) Låt degen vila inplastad i kylskåp i minst 30 min. Förbered under tiden fyllningen: Skär svampen i små bitar och stek mjuk i smör tills den vattnat ur sig. Finhacka lök och vitlök och stek med svampen tills den mjuknat.

Dra från plattan och låt svalna. Blanda sedan med ricotta, parmesan och basilika, smaka av med salt och peppar. Ta fram degen och kavla ut till en så tunn platta du kan. Degen är smidig och hållbar men ganska seg och tung att kavla. Stansa sedan ut rundlar med t ex ett glas med en diameter på ca 7-8 cm (Knåda ihop det som blir över emellan och gör om proceduren, som med pepparkakor!)  

Lägg ca 2 tsk fyllning på hälften av rundlarna och lägg på resterande rundlar. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Koka upp vatten med salt i en stor kastrull och koka hälften av pastan åt gången ca 5 min. Ta upp med hålslev och lägg i en form/skål och håll varmt.  Smält under tiden smöret tillsammans med basilikabladen och bryn smöret tills det är ljubrunt och doftar lite kolaaktigt, akta så att det inte bränns! Ringla smöret över pastan och servera med extra riven parmesan och sallad.

Och redo att avnjutas med brynt smör, basilika och parmesan på toppen. En krispig sallad till är det perfekta till behöret.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search