Sevärdheter

Naturens konstverk

Pinnacle Rock

Pinnacle Rock är en tornliknande fristående kvartsitpelare som stiger 30 meter ovanför den täta, inhemska skogen och ligger cirka 6 km norr om Graskop. Till höger om Pinnacle Rock är det första av åtta små vattenfall i Ngwaritsane-strömmen

God’s Window & Wonder View

God’s Window erbjuder panoramautsikt över låglandet, den så kallade Lowveld, mer än 900 m längre ner och i fjärran kan man se Kruger National Park och även Moçambique. God’s Window ligger 9,2 km norr om Graskop. Från parkeringen leder en brant gångstig längs kanten av platån till utsiktspunkten.

Cirka 2 km norr om God’s Window hittar ni Wonder View. På en höjd av 1 730 meter är detta den högsta utsiktspunkten i området. Eftersom utsiktspunkten ligger precis vid vägen så behöver ni inte ens promenera för att få njuta av den underbara utsikten.

Om ni har möjlighet så försök att välja en klar dag för att besöka dessa områden så att ni på bästa sätt kan njuta av utsikten från både God’s Window och Wonder View.

Lisbon Falls

Lisbon Falls är ett 92 meter högt vattenfall och även det högsta vattenfallet i området. Följ floden där den slingrar längs dess naturliga väg tills ni kommer till vattenfallet. Här förgrenar sig floden i tre strömmar innan den faller 92 m ner på klipporna nedanför. När ni står på den steniga utsiktsplatsen på toppen av fallen får ni illusionen att ni står bakom en ridå av vatten.

Berlin Falls

Om ni är reser längs Panorama Route bör ni inte missa Berlin Falls. Fallet är format som en stort vit stearinljus, och rinner genom en naturlig sluss innan den faller 80 m ner i en djup pool. Detta är ett bra ställe för en simtur följt av en härlig picknick.

Berlin Falls är ett av en hel rad vattenfall som finns i området. Här hittar ni även Horseshoe Falls, Lone Creek Falls, Bridal Veil Falls, Mac-Mac Falls och Sydafrikas högsta vattenfall Lisbon Falls.

Bourke’s Luck Potholes

Bourke’s Luck Potholes är naturliga fenomen som räknas som början av Blyde River Canyon. Genom otaliga tidsåldrar har de virvlande strömmarna som uppstår när Treur River störtar ner i Blyde River skapat stora, cylindriska gropar i berggrunden.

Bourke’s Luck Potholes ligger 35 km norr om Graskop och här hittar ni även ett mycket informativt besökcenter.

Three Rondavels

Three Rondavels är tre stora bergsspiraler som stiger upp från den ena sidan av Blyde River Canyon. Dessa geologiska formationer är en av de många naturliga höjdpunkterna längs Mpumalangas Panorama Route.

Ordet ”Rondavel” är ett sydafrikanskt ord som refererar till en traditionell rund hydda vanligen med halmtak. De tre välkända gigantiska topparna av kvartsit och skiffer med sina blottade bergväggar tornar upp sig mer än 700 m över det omgivande landskapet. Dessa toppar är uppkallade efter de tre mest besvärliga av hövding Maripi Mashiles fruar – de är (från vänster till höger) Magabolle, Mogoladikwe och Maseroto.

Blyde River Canyon

Blyde River Canyon är en 25 km lång och i genomsnitt cirka 760 m djup kanjon. Det är den tredje största kanjonen i världen och tack vare dess frodiga tropiska lövverk är det antagligen den största gröna kanjonen i världen. Blyde River Canyon är även den näst största kanjonen i Afrika, efter Fish River Canyon i Namibia.

Kanjonen är känd som ett av de stora naturliga underverken i Afrika och har bildats av floder som eroderat sig djupt in i sluttningen och fört bort miljontals ton med jord och sten.

Mac Mac Falls

Mac Mac Falls är ett 65 meter högt vattenfall som är utnämnt till nationalmonument. Detta tvillingfall var ursprungligen en enda ström men guldgrävare sprängde den i ett försök att avleda floden eftersom man ville utvinna guldet i berget över vilket floden störtade.

Echo Caves

Echo Caves ligger 15 km väster om Strydom Tunnel i Molopong Valley och upptäcktes av markägaren på 1920-talet när han sökte efter sin boskap som på ett mystiskt sätt bara försvann. Echo Caves är några av de äldsta grottorna i världen och har utnämnts till ett nationalmonument.

Echo Caves har ända sedan mitten stenåldern använts som skydd av de människor som bodde i området och i grottorna har man hittat några av regionens äldsta hällristningar från sanfolket. Grottorna, som ståtar med en kammare som är 100 m lång och 40 m hög, har också droppstensformationer som ger ett kusligt eko när man knackar på dem. Dessa droppstensformationer användes som trummor för att skicka varningssignaler. Eftersom ljudet spred sig över överraskande långa sträckor kunde folket hinna ta sin tillflykt in i grottorna när fienden var i antågande.

Grottorna har en historisk betydelse eftersom man här har hittat många förhistoriska föremål och artefakter som har använts av våra förfäder. Dessa verktyg och reliker har daterats till stenåldern och finns nu utställda på Museum of Man som ligger alldeles i närheten av Echo Caves.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search