iSimangaliso Wetland Park

iSimangaliso betyder ”mirakel” på zulu och det är ett mycket passande namn för denna magiska plats som bjuder på fantastisk artrikedom och en mycket vacker natur.

En av Sydafrikas största parker är iSimangaliso Wetland Park, tidigare Greater St Lucia Wetland Park, som går från St Lucia i söder till Moçambique i norr. Det är inte bara ett fantastiskt vackert område men också ett oerhört viktigt ekosystem, som 1999 upptogs på UNESCO:s världsarvslista. Denna park sträcker sig över ett 332 000 hektar stort område och parken består av inte mindre än åtta distinkta ekosystem, däribland sjöar, våtmarker och kustskog.

iSimangaliso Wetland Park inkluderar bland annat St Lucia Game Reserve, St Lucia Marine Reserve, False Bay Park, Sodwana Bay National Park samt Mkhuze Game Reserve. Detta innebär att du under en och samma resa kan uppleva fantastisk dykning, ett otroligt rikt fågelliv och safari i samma område!

iSimangaliso Wetland Park har Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler. Den är även hem till havssköldpaddor, svarta noshörningar, leoparder och mer än 530 fågelarter, 120 fiskarter och 50 grodarter.

Parken är en mycket populär fiskedestination, här kan du utöva alla möjliga former av fiske – flugfiske, harpunfiske, djuphavsfiske och mycket mer. Här finns även ett antal vandringsleder av olika längd som går genom parken, de längsta tar upp till ett par dagar att tillryggalägga. iSimangaliso Wetland Park kan också skryta med att den i november får besök av de stora havssköldpaddorna som då kravlar sig upp på stranden för att lägga sina ägg. Dessutom förekommer framförallt knölvalar, men även sydkapare, ofta i området i perioden juni till september.

Listan över aktiviteter som iSimangaliso Wetland Park bjuder på tar aldrig slut – här finns flodhästsafari, kajakpaddling, safari och säsongsvis även sköldpaddsturer och valsafari. Sist men inte minst, finns här underbara stränder med höga sanddyner som är perfekta för promenader, spela volleyboll eller bara njuta av sol och bad.

I iSimangaliso Wetland Park ligger den lilla staden St Lucia, som är den sydligaste infarten till parken. St Lucia är en bra utgångspunkt för att utforska de södra delarna av iSimangaliso Wetland Park och här finns gott om boendealternativ, restauranger samt en del mat- och klädaffärer.

Strax norr om St Lucia ligger det lilla smultronstället Cape Vidal. Området är en magnifik kuststräcka i en skyddad vik med grunda bassänger och klipprev som är perfekta för snorkling, fantastiska orörda vita sandstränder och natursköna leder runt de fascinerande våtmarkerna i den artrika kustskogen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search