Risotto med grönkål
Jag hade bestämt mig för att laga risotto i helgen. Det är ju en rätt som är enkel och kräver få ingredienser men som ändå känns lite lyxigt och är jättegott. Dock var jag inte helt på det klara med vad jag skulle göra för sorts risotto. Med skaldjur? Nja. Svamp? Nej, det har vi ätit så mycket på slutet. Sparris? Inte säsong. Semitorkade tomater?
Inte heller säsong.Vad är då i säsong, tänkte jag när jag knatade runt i mataffären. Jo, grönkål! Det går fortfarande att köpa svensk grönkål och det är hyfsat billigt, så det fick det bli. Och så gott sen! Smörstekt med massor av vitlök och flingsalt som sen rörs ner i den krämiga risotton. Det här hoppas jag verkligen att ni testar, för det blev så ruskigt gott!
Risotto med grönkål (4 port.)
- 1 liten gul lök
- smör att steka i
- 4 dl arborioris
- 2 dl vitt vin/matlagningsvinca
- 1 liter grönsaksbuljong
- 1,5 dl riven parmesan
- salt & svartpeppar
- ca 300 g grönkålsmör
- 2 vitlöksklyftor
- salt
Skala och finhacka löken. Stek mjuk i smöret i en gryta. Tillsätt riset och fräs några minuter. Slå på vinet och låt koka in. Häll på några deciliter buljong och låt koka in. Häll på lite buljong i taget, allt eftersom det kokar in, tills riset är mjukt men med en liten kärna. Under tiden riset kokar: Skär bort stammen på grönkålen och strimla bladen.
Stek i smör tills den mjuknat och krympt. Skala och finhacka vitlöken och stek med grönkålen. Salta och ställ åt sidan. När risotton är färdigkokt; rör ner osten och smaka av med salt och peppar. Vänd till sist ner grönkålen. Klart att äta! Servera gärna med lite extra parmesan på toppen.