Vegetarisk kesolasagne
Nu ska ni få ett riktigt kanonrecept, nämligen på vegetarisk lasagne med keso. Mycket godare än köttlasagne och dessutom enklare och mer snabblagat då ostsåsen byts ut mot keso. Keso är därtill, ur näringssynpunkt, ett bra alternativ till köttfärsen då den är naturligt proteinrik. Tillsammans med en mustig tomatsås och lasagneplattor (gärna färska!) blir det en kalasgod vardagsrätt som dessutom bara blir godare av att stå till sig en dag eller två.
Kesolasagne (4-5 port.)
- 180 g lasagneplattor, ca 8 st
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 400 g krossade tomater
- 1 dl vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk basilika
- 2 tsk oregano
- salt & svartpeppar
- 500 g keso
- 1,5 dl ost
Skala och hacka lök och vitlök, fräs mjuk i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong, tomatpuré och kryddor. Låt koka ihop på svag värme ca 15-20 min. Blanda under tiden ihop keso och ost. Smörj en ugnsfast form med lite olja. Varva tomatsåsen (spara lite till översta lagret) kesoblandningen och lasagneplattorna i formen.
På översta lagret av lasagneplattor brer du ut det sista av tomatsåsen och strör eventuellt över lite ost. Grädda i 175°c i cirka 20-30 minuter eller helt enkelt tills lasagnen fått fin färg och plattorna är mjuka.
Receptet, som jag modifierat lite, kommer ursprungligen från Vegetarisk måndag.
Ät förslagsvis med en god sallad, t ex på babyspenat, rödlök och avokado!