Olivpasta med basilka
När andra ägnar söndagarna åt långkok och rejäla söndagsmiddagar så tycker jag att denna dag är extra lämpad för snabba och enkla, men såklart goda, recept. Är det någon dag en egentligen verkligen kan lägga ner tid på maten så är det ju söndagar, men då vill jag helst inte lyfts ett finger. Jag exprimenterar gärna med nya recept på vardagarna och planerar trerätters till lördagen, men på söndagen vill jag ligga raklång i soffan och sträckläsa böcker och sträckdricka te, i princip utan avbrott. Hur som helst, när det ska gå snabbt och bli riktigt gott, ja då är det ju pasta som gäller. Vi äter det sällan till vardags numera, så det känns lite extra helglyxigt. Här är en variant med soltorkade tomater, oliver och färsk basilika. Klassiska, ljuvliga smaker som gör sig utmärkt i en krämig pastasås.
Olivpasta med soltorkade tomater & basilika (4 port.)
- 4 port. spagetti
- 1/2 rödlök
- 3 vitlöksklyftor
- 5 soltorkade tomater
- en stor näve oliver
- 1 burk creme fraiche
- 1/2 kruka färsk basilika
- salt och svartpeppar
Koka pasta. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja. Hacka tomaterna och rör ner med löken. Rör ner creme friachen och tillsätt oliverna. Låt puttra ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner den kokta pasta i såsen och rör till sist ner hackad, färsk basilika. Servera direkt!